Volný čas a rekreace

Jaký je nejrychlejší pavouk na světě?

Někteří pavouci jsou schopni slyšet hlasy ptáků a bzučení hmyzu ve vzduchu.

Ne všichni pavouci čekají, až jejich kořist spadne do jejich sítě. Jsou tací, kteří sami běží za kořistí (jako vlčí pavouci) a skáčou (jako skákací pavouci). Najdou se dokonce i tací, kteří na ostatní doslova plivou tekuté pavučiny, které na oběti rychle ztvrdnou.

Spider Deinopis spinosa. (Foto: Jay Stafstrom/Cornell University)
Manipulace Deinopis spinosa s chytací sítí. (Ilustrace: Sam Whitehead/Cornell University)

Spider Deinopis spinosa používá speciální know-how: má chytací pavučinovou síť, ale tuto síť drží nataženou v předních tlapkách, aby ji hodil na komára, mouchu nebo mravence lezoucího po zemi. Tento způsob lovu vyžaduje velkou obratnost a rychlou reakci. Abyste mohli včas reagovat na blížící se kořist, potřebujete dobré smysly. Tento pavouk dobře vidí díky svým mimořádně velkým očím. Faktem ale je, že se mu daří chytat hmyz, aniž by ho vůbec viděl. Například, když přijdou zezadu, D. spinosa rychle se otočí a hodí na letícího síť – akrobatický trik zabere pavoukovi pouhých 60 milisekund.

Dá se předpokládat, že D. spinosa Také dobře slyší. Všeobecně se ale má za to, že pavouci nemají téměř žádný sluch. Mají speciální orgány, které zachycují mechanické vibrace šířící se po pavučině a údajně jim to stačí – necítí vzduchem přenášené akustické vibrace.

Jak však ukázaly experimenty vědců z Cornell University, D. spinosa slyší a velmi dobře. Když byl pavouk při pokusech dočasně zbaven zraku, nedokázal zachytit to, co se plazilo po zemi, ale dobře zachytil to, co proletělo kolem. To znamená, že co se plazí, pavouk neslyší a lezoucí oběti chytá pomocí zraku. A podle jejich bzučení slyší ty, kteří létají. Jaký druh bzučení může pavouk detekovat? Vědci provedli poměrně složitý experiment a zavedli drobné elektrody do mozku pavouka, v oblasti, která je zodpovědná za zpracování smyslových informací. Pavoukovi byly navíc do nohou vloženy elektrody, protože v nohách se nachází pavoučí orgán, který snímá mechanické vibrace.

V článku v Current Biology říká se, že jak neurony v mozku, tak neurony v nohách reagovaly na překvapivě široký rozsah frekvencí, od 100 do 10 000 Hz, přicházející ze vzdálenosti dvou metrů. Později se ukázalo, že alespoň některé frekvence z tohoto rozsahu pavouk skutečně vnímá stejným orgánem pro snímání vibrací a jeho citlivými chloupky – trichobotrií.

Polovina pavouků, kterým byly přiděleny frekvence od 150 do 750 Hz, se otočila směrem ke zvuku a tento experiment přinesl podobné výsledky s laboratorními i „divokými“ pavouky. Právě na těchto frekvencích zní létající hmyz a D. spinosa Jsou docela schopní chytit létající oběti sluchem. Proč ale pavouci potřebují slyšet až 10 tisíc Hz? Možná potřebují tak široký sluch nejen k lovu, ale také proto, aby slyšeli ptáky, kterým je lépe z dohledu. Skutečnost, že se pavouk nijak nechová, když slyší ptačí hlas, může mít svůj vlastní význam: když se blíží hrozba, je lepší nedělat zbytečné pohyby. Jakékoli zde uvedené úvahy však musí být potvrzeny dalšími experimenty.

Ve skutečnosti, D. spinosa není prvním pavoukem, který dokáže detekovat zvuky. Teneting spiders, dolomed spiders (kterým se také říká rybářské pavouky) a skákací pavouci mají sluch – o sluchu skákajících jsme psali před několika lety. Mezi pavouky může být sluch opravdu k ničemu pro pavouky, kteří tkají koule – ti, kteří tkají krásné kruhové sítě. Ale tkalci koulí jsou pouze součástí obrovského týmu Pavouků a mnozí z nich pravděpodobně vnímají svět jako skutečně bohatší, než si o nich myslíme.

Autor: Kirill Staševič

  • Nejrychlejší pavouk na světě
  • Skákací pavouci mají dobrý sluch
  • Pavouci vs žáby
  • Skákací pavouci se dívají všemi očima
  • Australští pavouci si hrají se samicemi na schovávanou
  • Električtí pavouci

O článku

  • Autor, Ella Davies
  • Umístění, BBC Earth
  • Nejsmrtelnější lovec na Zemi
  • Devět stvoření, která pijí krev jiných lidí
  • Nejjedovatější tvor na planetě

Jméno rodiny vyvolává asociace s krutými predátory, a to z dobrého důvodu. Takovým pavoukům se říká „vlci“, protože loví – na rozdíl od svých ostatních příbuzných – velmi aktivně a vrhají se na svou kořist, místo aby na ni čekali v síti.

Mají však také vážné rozdíly od skutečných vlků. Pavouci loví individuálně spíše než ve smečkách, takže raději přepadnou nebo pronásledují kořist na krátkou vzdálenost.

A jejich kořistí samozřejmě nejsou savci, ale stonožky.

Nejcharakterističtějším znakem vlčích pavouků je struktura jejich očí. Nad čtyřmi malými očima jsou dvě velká a dvě menší oči korunují tuto pyramidu a zostřují vnímání predátora.

Vynikající vidění umožňuje Hogna ingens lovit hbité brouky a dokonce i malé ještěrky.

Ochránci přírody však dnes s obavami sledují největšího pavouka v Evropě. Je klasifikován jako kriticky ohrožený, protože jeho unikátnímu biotopu hrozí vymizení v důsledku přemnožení invazních druhů trav.

Jeden z největších asijských pavouků, Heteropoda maxima (také známý jako obří pavouk lovec), také žije na těžko dostupných místech.

Rozpětí jeho nohou dosahuje 30 centimetrů: podle tohoto ukazatele nemá na světě obdoby.

Jako každý sebeúctyhodný pavouk z pohádky žije v jeskyni.

V roce 2001 objevil Peter Jäger tento druh ve sbírce Národního přírodovědného muzea v Paříži a poté odcestoval do odlehlých částí Laosu, aby ho viděl na vlastní oči v jeho přirozeném prostředí.

Proč tento pavouk dorůstá do takové velikosti, se stále neví.

„Je těžké najít jasné vysvětlení,“ říká Yager, „ale myslím si, že v případě Heteropoda maxima je jeden z důvodů pravděpodobně spojen s jeho jeskynním životním stylem. Je zde méně kořisti než venku, což znamená, že pavouk roste pomaleji a možná proto je nakonec tak velký.“

Sláva obřího loveckého pavouka už bohužel vedla k hrozným následkům. Podle Yagera populace klesá kvůli neregulované poptávce obchodníků se vzácnými zvířaty a hmyzem.

V Austrálii se vyskytují i ​​velcí lovečtí pavouci, kteří se obvykle schovávají pod uvolněnou kůrou stromů, ale někdy jejich dlouhé nohy vykukují zpoza nástěnných hodin a dokonce i za slunečními clonami v autech.

Loví škodlivý hmyz, jako jsou mouchy, a proto je lze považovat za docela užitečné tvory.

Ale jejich odpudivý vzhled – něco jako krab s rozpětím nohou až 16 centimetrů – a schopnost bolestivě kousat pachatele činí z těchto pavouků spíše nepříjemné sousedy.

Přestože se lovec pavouk pyšní nejdelšíma nohama, skutečnými šampiony v těžké váze jsou samozřejmě tarantule.

Jedním z největších žijících pavouků v Africe je Pelinobius muticus neboli tarantule královská. Má červenohnědou barvu jako rez a rozpětí nohou dosahuje 20 centimetrů.

Ve volné přírodě si vyhrabává noru na travnatých plochách a kolem jejích okrajů a stěn spřádá sítě k lovu.

Paviáni jsou díky své impozantní velikosti velmi oblíbení jako domácí mazlíčci, ale jejich charakter není vůbec domácí.

Ne náhodou se jim přezdívalo paviáni: opice vesele žerou pavouky tohoto druhu, a tak se paviáni sklípkani zuřivě brání před primáty, včetně lidí.

Pokud se dostanete do blízkosti sklípkana paviána královského, vztyčí se, předvede své chelicery (ústní přívěsky) a vydá hlasité „syčení“, zvuk vydávaný třením nohou o sebe.

Mezi sběrateli je velmi ceněný i další druh afrického sklípkana. Mnoho podvodníků aktivně prodává „supervelké“ Hysterocrates hercules (pavouci paviáni Hercules) na internetu, ačkoli byli naposledy spatřeni ve volné přírodě v roce 1900.

„Hysterocrates hercules – jméno je delší než samotný pavouk! “Směje se Richard Gallon z British Society of Arachnology. “Jediný přeživší exemplář má největší chitinózní krunýř ze všech afrických pavouků, ale v Africe jsou tarantule, které jsou těžší a mají delší nohy.”

Jediný zástupce Hysterocrates hercules je uložen v lihu v Natural History Museum v Londýně a v nejbližší době se neočekávají žádné nové nálezy.

“Hysterocrates hercules byl objeven ve střední Nigérii.” Politická situace je tam v současnosti turbulentní a výzkumníci by neměli riskovat své životy, aby tam šli, vysvětluje Gallon. “Navíc sklípkana lučního není snadné najít: hledání i zkušenému týmu často trvá několik hodin.”

V roce 2011 uspořádali zaměstnanci Přírodovědného muzea za přítomnosti odborníka z Guinessovy knihy rekordů „otevřený souboj“.

Porovnali rozměry svého exempláře pavouka Herkula s goliášskou tarantulí konzervovanou v alkoholu.

Problém byl nakonec vyřešen: Hysterocrates hercules se ukázal být třikrát menší než Goliáš.

Je jasné, že pavouk tarantule Goliáš nedostal své jméno pro své krásné oči. Jeho rozpětí nohou je 28 centimetrů, o něco méně než u obřího loveckého pavouka, ale jeho stavba těla je mnohem „vyživenější“.

Otázka maximální velikosti sklípkana je velmi živě diskutována zejména mezi chovateli. Ale jeden z největších pavouků chovaných v zajetí jménem Rosie byl oficiálně zaregistrován odborníky z Guinessovy knihy rekordů. Vážila 175 gramů a na délku měla téměř 12 centimetrů.

Goliath tarantule jsou v přírodě vzácné. Žijí v horských tropických lesích Jižní Ameriky a jsou noční.

Aby si udrželi tvar, jedí téměř nepřetržitě. ale většinou žížaly.

Jméno, vhodnější pro druhořadý horor, dali tomuto pavoukovi první badatelé: tvrdili, že kdysi viděli sklípkana zabít kolibříka.

Ilustrátorka a entomoložka Maria Sibylla Merian ztvárnila tuto scénu v jednom ze svých děl a tato kresba se rychle stala velmi populární.

Ve skutečnosti tarantule goliášová loví na zemi, takže ptáci pravděpodobně nebudou častou součástí její stravy.

Ale je známo, že tito nenároční pavouci s radostí jedí žáby, ropuchy, ještěrky a malé myši.

Samozřejmě, že díky této stravě dorůstají pavouci do obrovských rozměrů, ale zároveň se stávají viditelnější kořistí pro dravé savce a ptáky.

Měli štěstí, že jim příroda poskytla výbornou ochranu.

„Velké jihoamerické druhy mají na břiše dráždivé chlupy, které seškrabávají prudkými pohyby zadních nohou,“ vysvětluje Gallon. “Tyto drobné chloupky stoupají do vzduchu a usazují se na sliznicích potenciálních pavoučích nepřátel a odpuzují je.”

No, všechno je správně: skutečný obr musí být nejen obrovský, ale také chlupatý.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button