Jaký je největší zajíc na světě?

Zvířatem roku 2021 byly vyhlášeny dva druhy savců – zajíc polní a zajíc polní. Muzeum se rozhodlo mluvit o obou druzích zajíců zároveň, protože si lidé stále často myslí, že v Lotyšsku žije jeden druh zajíců, který je v létě šedý a v zimě bílý.
V současné době žijí v Lotyšsku dva druhy zajíců. Nejdéle se z nich vyskytuje zajíc horský. (Lepus timidus), který na našem území žil od konce doby ledové. Častější je zajíc polní (Lepus europaeus), který žije v Lotyšsku od 17. století, kdy rozvoj zemědělství vytvořil otevřenější krajiny.
Zajíci jsou aktivní po celý rok, krmí se častěji za soumraku a v noci. Obvykle žijí sami a pouze při páření se sejde několik zajíců pohromadě. Vyděšený zajíc dokáže běžet rychlostí až 50 km za hodinu. Zajíci mění srst dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Oba typy zajíců mají v létě červenošedou barvu srsti, ale v zimě pouze bílý zajíc zbělá, s výjimkou špiček uší, které v zimě zůstávají černé.
Životní styl obou zajíců – potrava, rozmnožování, počet vrhů a počet zajíců za rok, délka života, denní rytmus – je poměrně podobný, liší se však jejich stanovištěm. Zajíci polní se vyskytují v kulturní krajině, na loukách, polích, okrajích lesů a březových hájích. Zajíci na sněžnicích se častěji vyskytují v rozsáhlých listnatých a smíšených lesích, podél okrajů mechových bažin a jsou vzácní na mýtinách a otevřených plochách.
V rámci Roku zajíce je plánována animační soutěž pro mládež a tradiční akce pro rodiny a všechny. Zajíce obou druhů můžete vidět také v nové expozici „Savci Lotyšska“, která bude po rekonstrukci otevřena letos. Zveme vás také k zaznamenání pozorování zajíců na webové stránky www.dabasdati.lv a jejich zařazení do každoročních vzdělávacích akcí věnovaných zvířeti roku a dalším zvířatům.
Zajíc lepus europaeus
Zajíc Lepus timidus
Rod: zajíci Leporidae
Četa: zajíci zaķu Lagomorpha
Třída: savci Savci
Typ: Chordata
Vnější znaky
Zajíci jsou středně velká zvířata s výrazně delšími zadními nohami než předními, dlouhýma ušima a krátkým ocasem. Vlna je hustá a měkká, ale barevně odlišná v létě a v zimě. Na rozdíl od jiných savců mají zástupci řádu Lagomorpha zvláštní uspořádání horních řezáků. Stejně jako hlodavci mají dva velké přední zuby ve tvaru dláta následované dvěma dalšími menšími předními zuby, které se u jiných zvířat nevyskytují. Na zemi se spoléhají hlavně na sluch, protože zrak a čich jsou méně vyvinuté. K línání dochází dvakrát ročně – na podzim a na jaře.
Zajíc hnědý: Největší zástupce rodu zajíců. Délka těla 55–68 cm, délka ocasu 10 cm, délka ucha 10–12 cm, hmotnost 4–6,5 kg. Ocas je stejně dlouhý jako zadní noha, s černou skvrnou na špičce. Pokud je ucho nakloněno dopředu, bude přesahovat špičku tlamy. Vnější okraje uší se vyznačují černohnědým lemováním. Srst je v létě červenošedá, s bílým břichem, v zimě se také zesvětlují boky a zadní nohy, ale barva hřbetu se příliš nemění.
Bílý zajíc: Délka těla 45-65 cm, délka ocasu 8 cm, délka ucha 8-10 cm, hmotnost 2-5 kg. Ocas je mnohem kratší než zadní noha, v létě šedobílý, v zimě zcela bílý, bez tmavých skvrn. Pokud je ucho nakloněno dopředu, dosahuje sotva ke špičce tlamy. Na okraji uší je bílý pruh. Srst je v létě červenohnědá, v zimě zcela bílá, pouze konečky uší jsou černé.

Místo výskytu
Oba druhy zajíců žijí převážně sedavě, tzn. neměňte jejich stanoviště.
Zajíc hnědý: kulturní krajiny, louky, pole, okraje lesů, háje. Vzácně se vyskytuje ve velkých lesních oblastech.
Bílý zajíc: v listnatých a smíšených lesích s hustým podrostem, podél okrajů mechových bažin a na pasekách a otevřených místech je vzácný.
Život
Zajíci jsou aktivní po celý rok, nejčastěji se krmí za soumraku a v noci. Obvykle žijí sami, ale během období páření se několik zajíců vyskytuje pohromadě. Vyděšený zajíc dokáže běžet rychlostí až 50 km za hodinu a zmást mu stopy.
Reprodukce
Zajíci mohou mít dva nebo i tři vrhy ročně. V závislosti na počasí může nastat první říje v únoru a první zajíci se rodí v březnu. Během říje se několik samců pere o jednu samici. V tuto dobu jsou zajíci aktivní i ve dne. Ve vrhu může být 1-9 zajíců, ale obvykle 3-5. Králíci jsou dobře vyvinutí, pokrytí hustou srstí a vidící. Matka nechává králíky brzy po porodu samotné a jednou až dvakrát denně je přijde nakrmit svým mlékem. Toto chování je pro predátory méně atraktivní. Ve volné přírodě se zajíc může dožít až 13 let.

Jídlo
Zajíci jedí širokou škálu potravin rostlinného původu. V létě jsou to především různé bylinné rostliny, hlavně obiloviny, jetel a rostliny z čeledi brukvovitých (zelí). V zimě, zvláště když je hluboký sníh, se živí tenkými větvičkami a kůrou stromů.
Bílý zajíc tráví objemné krmivo lépe než zajíc hnědý.
Známky v přírodě
Zajíc hnědý: otisk zadní tlapky je dlouhý 14-17 cm a široký 3-7 cm, otisk přední tlapky je dlouhý 6 cm a široký 3,5 cm. Vzhledem k tomu, že zadní nohy zajíce jsou mnohem delší než přední, jejich běžecké stopy jdou před předními. Exkrementy jsou kulaté, mírně zploštělé, o průměru asi 1,2 cm.

Bílý zajíc: Délka otisků zadní tlapky 12–16 cm, šířka 7–12 cm, délka otisků přední tlapky do 10 cm, šířka do 10 cm. Stopy zajíce jsou širší než u zajíce hnědého, protože tlapky jsou chlupaté. Exkrementy jsou kulaté, mírně zploštělé, o průměru asi 1,2 cm.

Distribuce zajíců



Použité zdroje:
E.Tauriņš Latvijas zīdītājdzīvnieki 1982


Zajíci jsou nám známí jako kreslené postavičky a pohádkové hrdiny – malí, bázliví, šedí. Na světě však existuje více než 30 druhů těchto zvířat a všechna se velmi liší velikostí. Pojďme zjistit, kteří zajíci jsou považováni za největší a kteří jsou nejmenší, kde žijí a jaká je jejich role v ekosystému.

Obsah skrýt
Průměrná velikost a hmotnost dospělého zajíce
Zajíc je malý savec, který byl kdysi klasifikován jako hlodavec. Nyní patří do řádu Lagomorpha a čeledi Lagoraceae. Zajíci žijí téměř všude, s výjimkou Antarktidy a Austrálie. Na světě žije něco přes 30 druhů těchto zvířat, která se od sebe v mnohém liší.
Velikost zajíce obvykle závisí na následujících faktorech:
- plemeno;
- věk;
- podlaha;
- místo výskytu;
- nutriční podmínky.
Nejčastěji dospělý zajíc váží od 5 do 7 kg s výškou 65 až 70 cm, jeho tělo je štíhlé a mírně protáhlé. Uši mohou dosahovat délky 15 cm. Tlapky zadních končetin jsou také prodloužené, což pomáhá zvířeti utíkat před predátory a dosahovat rychlosti až 15 km/h, stejně jako skok na stranu a prudce se změnit směr jeho pohybu.
Který zajíc je největší na světě
Mezi zástupci rodiny je největší na světě zajíc. Délka jeho těla je od 57 do 68 cm, hmotnost je 6–8 kg. Ocas těchto obrů může dosáhnout délky 14 cm, nohy – od 13,6 do 19 cm, uši – od 9,5 do 14 cm.
Srst zajíce je lesklá a mírně se vlní. Jeho barva závisí na stanovišti zajíce a na ročním období a pohybuje se od žlutavě šedé po černohnědou. Uši a končetiny zajíce však zůstávají tmavé i v zimě.
Zajímavý! Největší zajíc na světě dostal své jméno podle barvy srsti, která připomíná hnědé vlasy různých odstínů.
Zástupci tohoto druhu žijí ve stepích, lesostepích, tundrách a lesích. Kromě toho se nacházejí v blízkosti řek a lidských sídel, v roklích. Původním biotopem největšího zajíce světa je téměř celé území Eurasie (včetně Ruska) a severní Afriky (Egypt, Alžírsko, Súdán, Libye). Zajíc byl uměle zavlečen do Kanady (Ontario), severu USA (stát New York), Jižní Ameriky, ale i Austrálie a Nového Zélandu, kde se proslavil jako škůdce.

Největší zajíc žije v severních zeměpisných šířkách, protože přežití v takových podmínkách vyžaduje velké množství podkožního tuku. Páteř největších zajíců na planetě je však poměrně tenká, protože masivní postava se stane překážkou při útěku před nepřítelem.
Tito obři jsou nejaktivnější, s výjimkou období rozmnožování, v noci. Běhají poměrně rychle a na krátkou vzdálenost mohou dosáhnout rychlosti až 60 km/h, při běhu zajíci prudce mění směr pohybu, což jim pomáhá uniknout před predátory. Zajíci tohoto druhu jsou dobří plavci a díky dlouhým uším jsou obdařeni i výborným sluchem.
Obvykle tato zvířata neustále žijí v jedné oblasti o rozloze 30–50 hektarů a opouštějí ji, pouze když tam dojde jídlo. Největší zajíc na světě nemá rád trvalé nory, protože potřebuje pouze bydlení, které ho ochrání před intenzivním denním horkem. Rusáci se často usazují k odpočinku v opuštěných norách svišťů, lišek a jezevců. Za ložnici si v létě vybírají díru pod padlým stromem, houští vysoké trávy nebo stín velkého keře. Na jaře se největší zajíc snaží usadit na teplých, suchých, sluncem vyhřátých místech. V zimě si v hluboké závěji vyhrabe díru dlouhou až 2 metry a na podzim zalehá v kupkách sena na okrajích vesnic.
Zajíc hnědý je býložravec. V teplém období její strava zahrnuje mladé větve, listy, stonky, semena, různé nejedovaté plané rostliny (pampeliška, jetel) a kulturní rostliny (obiloviny, slunečnice), některé druhy zeleniny, bobule a ovoce. V chladném období se zajíc živí suchou trávou, kůrou stromů, semeny extrahovanými pod sněhem a zbytky zeleniny.
Průměrná délka života těchto zajíců je krátká: samci se nedožívají více než 5 let a samice ne déle než 9 let. Přibližně ¼ zástupců tohoto druhu umírá na onemocnění trávicího traktu a dýchacího systému a většina z nich jsou zajíci. Chlad, povodně, hlad a samozřejmě přítomnost predátorů také negativně ovlivňuje délku života zajíce polního.

Který hlodavec z čeledi zajícovitých je nejmenší?
Nejmenšími zástupci čeledi zajícovitých jsou zajíc čínský a tolai.
Délka těla zajíce čínského je 30–45 cm, ocas – 4–6 cm, uši – 6–8 cm, zadní tlapky – 11 cm, hmotnost se pohybuje od 1 do 2 kg. Jejich srst je krátká a tuhá a její barva se liší od kaštanové po červenou. Spodní strana těla je světlejší a na konci každého ucha je vzor v podobě černého trojúhelníku. Zajíci čínští žijí v Číně, Vietnamu a na Tchaj-wanu v kopcovitých oblastech s loukami a keři. Obvykle jsou aktivní v noci. Zajíci tohoto druhu si nedělají vlastní nory, ale raději odpočívají v opuštěných domovech jiných zvířat. Jejich strava zahrnuje listy a zelené výhonky různých nejedovatých rostlin.
Tolai je další malý zajíc, vzhledově velmi podobný zajíci hnědému. Délka jeho těla je 39–55 cm, hmotnost 1,5–2,5 kg. Uši a zadní končetiny tolay jsou však téměř stejné jako u zajíce: 8–12 cm a 7,5–11,5 cm. Zajíci tohoto druhu žijí v horách, pouštních a polopouštních oblastech Kazachstánu, Číny, Mongolska, jižní Sibiře a zemí střední Asie. Tolai obvykle žijí sami ve stejné oblasti do 2 hektarů. Nejaktivnější jsou v noci. Nejčastěji tito zajíci hnízdí v malých dírách pod kameny a keři nebo v norách hlodavců, želv a lišek. V teplé sezóně se tolai živí obilovinami, výhonky, listy, cibulemi, hlízami, semeny a kořeny různých rostlin. V chladném období žere suchou trávu, větve a kůru stromů a keřů.

Zajíci se často stávají kořistí nejen svých přirozených nepřátel. Lidé je také loví pro kůži a maso. Navíc jsou považováni za jednoho z hlavních škůdců zemědělských plodin. Některé druhy zajíců jsou dnes bohužel vyhynulé nebo ohrožené. Lidé by se o tato zvířata měli starat, protože jejich role v ekosystému je významná. Nejen, že poskytují zdroj potravy pro dravce, ale také roznášejí semena rostlin na velké vzdálenosti.