Ochrana rostlin

Jaký je největší tygr na světě?

Poddruh tygra amurského je zařazen do Červeného seznamu IUCN jako kriticky ohrožený druh a do přílohy I CITES. V současné době je lov tygrů zakázán po celém světě.

VZHLED

Tygři jsou považováni za největší zástupce rodiny koček. Tygr amurský je největší ze všech tygrů.

Navenek vypadají tygři amurští velmi půvabně a pružně. Jejich tělo se vyznačuje vyvinutým a silným svalstvem. Délka těla včetně ocasu se pohybuje od 2,5 do 4 metrů. Maximální délka těla zaznamenaná u jedinců tohoto druhu je 4 metry 20 centimetrů, včetně ocasu.

Hmotnost dospělých jedinců může dosáhnout 300 kg. Samci jsou mnohem větší než samice.

Zvláštní pozornost si zaslouží barva tygra. Barva srsti a umístění černých příčných pruhů se u různých populací liší a závisí na stanovišti. To je způsobeno skutečností, že hlavní funkcí kůže zvířete je maskování. Ocas je vždy zakončen černou špičkou.

Hlava zvířete je masivní s malými kulatými ušima. Velké bílé skvrny na černé zadní straně uší mají svůj účel: když tygřice prochází lesem, umístí uši tak, aby černobílé pole směřovalo k mláďatům, která ji následovala, a slouží jim jako jakýsi barevný maják.

Hrtan a hlasivky tygrů mají velkou pohyblivost, díky čemuž mohou tato zvířata vydávat zvláštní volací křik – hlasitý řev.

PLOCHA. ŽIVOTNÍ STYL

Stanoviště tygra pokrývá jih Dálného východu a extrémní severovýchod Číny.

Pro život v přírodních podmínkách si tygři Amur vybírají rovinaté oblasti, břehy řek, údolí a lesy. Dravci také obvykle žijí v horských pásmech dosahujících výšky 2000 metrů nad mořem. Vysoké mrazy dobře snáší tygr amurský, který má hustou zimní srst.

Tygři amurští vedou osamělý způsob života a drží se specifické individuální oblasti. Při hledání kořisti však neustále provádějí přechody, takže velikost jejich loveckých území je velká.

Tygři zanechávají na hranicích svého území zvláštní značky. Nejčastěji se jedná o pachové stopy: predátoři stříkají moč na stromy nebo kameny jako jiné kočky.

Dospělý samec zuřivě střeží své hranice před cizími lidmi. Muži a ženy, jejichž území se překrývají, nevykazují vůči sobě nepřátelství a udržují si dlouhodobé vazby.

POWER

Tygr je dravec, který se živí převážně velkou kořistí. Základem jeho jídelníčku je jelen a divočák. Tygr chytá i další dravé savce – jezevce, medvěda, vlka, rysa.

POTŘEBY

Tygři jsou polygamní zvířata: ve vlastnictví jednoho samce může žít 1 až 3 samice, s každou z nich střídavě vstupuje do manželských vztahů. Někdy se objeví konkurenti a pak může dojít k bojům mezi soupeři.

Potomci se obvykle objevují tři až čtyři měsíce po páření. Vrh obvykle obsahuje 2-4 mláďata, která se rodí zcela bezmocná, ale již pruhovaná a každé váží něco málo přes kilogram.

Samice svá mláďata nikdy neopouštějí. Péče o potomka leží zcela na bedrech matky. Samice získává potravu pro sebe a svá mláďata. Chrání děti, učí je lovit a vést izolovaný životní styl.

Tygří mláďata se rychle vyvíjejí. Ve věku jednoho měsíce již začínají opouštět pelíšek a zvykají si na maso, které nosí maminka. Po 3-4 měsících začnou tygří mláďata chodit s matkou na lov, učí se hledat kořist a způsoby lovu. Samostatný lov je možný od jednoho roku věku. Za dospělého je považován jedinec, který dosáhl 3-4 let, ale tohoto věku se dožije pouze polovina narozených mláďat.

ŽIVOTNOST

V zajetí žijí tygři v přírodě až 25 let, jejich délka života je mnohem kratší.

  • Způsob
  • Elektronické výzvy občanů
  • Užitečné informace
  • Vyšší management
  • Internetové zdroje
  • Minské události

Giant T38: největší tygr byl identifikován v Národním parku Leopard /activity/redaction/news/ispolin-t38-v-natsparke-zemlya-leoparda-opredelili-samogo-krupnogo-tigra/

Vědci z Národního parku Land of the Leopard identifikovali největšího tygra amurského. Ukázalo se, že jde o obří šelmu s číslem T38, která dříve zaujala vědce nejen svou velikostí, ale také nejdelším známým trekem při fotografických pozorováních pruhovaných predátorů na území Národního parku Země Leopard.

Tygra amurského s kódovým označením T38 poprvé spatřila fotopast v roce 2015 na samém jihu národního parku poblíž hranic s Čínou. Před sedmi lety jeho stavba příliš nevyčnívala od ostatních tygrů. Podruhé, jen o měsíc a půl později, byl T38 zaznamenán mnohem severněji – 116 kilometrů od místa první registrace. Navíc tato vzdálenost v přímce, ve skutečnosti byla dráha, kterou zvíře urazilo, rozhodně větší.

Největší tygr v národním parku je také rekordmanem v chůzi na dlouhé vzdálenosti. Foto: tisková služba Spolkového státního rozpočtového úřadu „Země leoparda“

Takto dlouhé přesuny jsou typické pro mladé tygry, především samce, kteří aktivně hledají volná místa pro své individuální území. Dnes je to rekord v délce zaznamenaného tygřího treku v „Země leopardů“.

Jak upřesňuje tisková služba národního parku, tygr T38 v současnosti žije v severní části chráněné oblasti. Jedná se o samečka v nejlepších letech – je mu asi devět let. K dispozici má rozlohu stovek kilometrů čtverečních. A pokud jsou ultra dlouhé cesty tohoto tygra „rychle“ pozadu, nyní zapůsobí na výzkumníky svou působivou velikostí, která vizuálně převyšuje parametry ostatních tygrů v národním parku. To lze zjistit analýzou snímků T38 z posledních dvou let. Hmotnost tohoto samce je podle odborníků minimálně 200 kilogramů.

“Ačkoli nejsme schopni změřit hmotnost a další tělesné parametry, abychom mohli provést srovnávací analýzu, vizuální hodnocení jasně ukazuje, že T38 je větší než ostatní samci z jihozápadní skupiny tygrů amurských.” objasňuje vedoucí výzkumná pracovnice federálního státního rozpočtového ústavu Země leoparda Dina Matyukhina. — Je důležité poznamenat, že nemluvíme o nadměrné tloušťce, ale spíše o velikosti zvířete, jeho svalové hmotě, což se pravděpodobně vysvětluje jeho vrozenými vlastnostmi. To nelze nazvat odchylkou, protože zvláště velké jedince lze nalézt v jakékoli populaci.

Podle odborníků se v první polovině 220. století průměrná hmotnost samce tygra amurského odhadovala na XNUMX kilogramů. Následně začaly mourovaté kočky ztrácet velikost, což může mít několik vysvětlení. Například průchod populace „úzkým místem“, kdy genetická rozmanitost klesá kvůli kritickému poklesu počtu. Není vyloučena ani varianta negativní selekce, kdy v důsledku střetů s člověkem vypadli z populace největší, nejagresivnější a „sebevědomí“ jedinci. Vědci připouštějí, že s růstem populace se za příznivých podmínek může zvýšit procento velkých jedinců.

Připomeňme, že na území Národního parku Leopard je zaznamenána maximální hustota tygrů amurských – více než 40 dospělých jedinců. Díky efektivní ochraně, komplexnímu vědeckému výzkumu a vzdělávání místních obyvatel zde byly vytvořeny optimální podmínky pro růst populace. A to i přes nárůst populace levharta Dálného východu, který žije na stejném území s tygrem.

Tygr amurský je největším a nejsevernějším poddruhem tygra na planetě. Hlavní areál je na jihu ruského Dálného východu. Současná velikost populace se odhaduje na přibližně 600 jedinců.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button